Digitaalinen implantointi, mitä se on?

Blogi Julkaistu: 7.6.2018

 

Hammaslääketiede on muuttunut digitaalisten tekniikoiden ansiosta.

Perinteiset käsin tehtävät kipsimallit ja suunnittelut pystytään nykyisin tekemään monelta osin tietokoneella. Digitaalinen implantointi perustuu kartiokeilatomografia ( KKTT) -kuvaukseen ja digitaaliseen tarkkuusjäljennökseen suukameralla. Näiden avulla implantointi suunnitellaan digitaalisesti. Implantin eli keinojuuren tarkka paikka, implantin koko ja asento suhteessa viereisiin hampaisiin sekä purentaan kokonaisuutena suunnitellaan ennen ensimmäistäkään kirurgista toimenpidettä.

3D-röntgenkuvan avulla tutkitaan implanttihoitoon vaikuttavat luurakenteet ja pehmytkudokset. Esimerkiksi yläleuan implanttihoidon suunnittelussa näemme poskionteloiden rakenteet, jotka vaikuttavat yläleuan implanttihoidon suunnitteluun. Suunniteltaessa implanttia alaleuan puuttuvan hampaan korvaamiseen, voimme turvallisesti valita juuri oikean kokoisen keinojuuren, kun alaleuan hermon sijainti paikallistuu varmuudella 3D- kuvan avulla. Henkilökohtainen toimenpidesuunnitelma ennen implantointia antaa parhaan mahdollisen lopputuloksen ja ennusteen implanttihoidolle sekä tekee kirurgisesta toimenpiteestä sujuvan.

Implantointi tehdään yksilöllisesti valmistetun ohjurin avulla (kuva alla), joka parantaa merkittävästi hoidon onnistumista ja toimenpiteen turvallisuutta. Kirurgisessa toimenpiteessä poraus tehdään ohjurin avulla, joka huomioi implantin sijainnin ja syvyyden. Implantti asetetaan käsin ohjurin läpi implanttiviejän avulla. Menetelmän etuna on myös se, että verrattuna vapaalla kädellä tehtävään implantointiin, ohjainta käytettäessä tarvitaan vähemmän invasiivista kirurgiaa implantin laiton yhteydessä, kun koko luun muotoa ei tarvitse nähdä toimenpiteen yhteydessä kuten vapaalla kädellä tehtävässä implantoinnissa. Koko implanttihoidon kulku pohjautuu siis alussa tehtyyn suunnitelmaan. Tämä luo potilaalle perustellusti turvallisuuden tunteen ja lisää myös hoitohenkilökunnan työskentelyvarmuutta.

Matka kohti uutta hymyä saattaa olla helpompi kuin kuvittelit. Huolellinen diagnoosi, yksilöllinen ja nykyaikainen hoitosuunnitelma sekä kokenut ja ammattitaitoinen hoitohenkilökuntamme ovat olennainen perusta menestyksekkäälle hammasimplanttihoidolle. Tärkeä palanen hoitokokonaisuudessamme on myös laadukkaat Straumann hammasimplantit, joista meillä on myös pitkä käyttökokemus.

Voit kysyä digitaalisesta implantoinnista lisää vastaanotoltamme.

Tiedätkö mitä suussasi tapahtuu öisin? Asiaa hampaiden narskuttelusta

Blogi Julkaistu: 6.5.2018

Bruksismi on yleinen vaiva, jonka hoitamatta jättäminen voi vahingoittaa hampaita.

Bruksismin vaikeusaste ja esiintymistapa vaihtelevat. Joillakin se ilmenee hampaiden yhteenpuremisena, mutta useimmiten siihen liittyy leuan liikettä, jolloin hampaat hankaavat toisiaan vastaan. Kyseessä on varsin yleinen vaiva ja tiedetään, että esimerkiksi stressi ja kiireet pahentavat usein oireita.

Usein hoitoon hakeudutaan purentalihasoireiden vuoksi tai leukanivelen oireiden ilmaantuessa. Leukanivelen oireet voivat myös sekoittua korvakipuun ja toisinaan potilaat hakeutuvatkin ensin korvalääkärin vastaanotolle. Tämä kuvastaa sitä, että moni ei edes tiedä kärsivänsä bruksismista. Purentaelinten toimintahäiriöihin erikoistunut hammaslääkäri osaa kuitenkin nopeasti tunnistaa bruksismin oireuden perusteella. Tutkimuksen perusteella kartoitetaan tilanne ja käydään läpi mahdollisesti tarvittavat toimenpiteet.

Purentakisko avuksi

Bruksismi rasittaa hampaita, purentalihaksia ja leukaniveliä. Yleisimpiä oireita ovat purentalihasten aristus- ja kiputilat, jotka voivat säteillä myös niska- ja hartia-alueen lihaksiin. Muita tyypillisiä oireita ovat hammassärky, päänsärky, leuan naksuminen sekä korvakipu. Bruksismi aiheuttaa hampaiden purupintojen kulumista sekä hampaiden ja paikkojen lohkeamisia. Myös unen laatu ja määrä kärsivät pitkittyneestä yöllisestä bruksauksesta.

Oireita helpottamaan ja hampaiston suojaksi valmistetaan akryylinen purentakisko hammaslääkärin vastaanotolla. Purentakisko ehkäisee hampaiden kulumista ja tarjoaa tasapainoiset kontaktit hampaisiin. Sen käyttö voi vaatia aluksi pientä totuttelua, mutta käyttöön tottuu kuitenkin lähes poikkeuksetta hyvin lyhyessä ajassa.

Vastaanotoltamme löydät asiantuntijan myös tähän vaivaan. Tervetuloa protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Seppo Pesolan vastaanotolle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suun terveydellä on suuri merkitys koko kehon hyvinvointiin

Blogi Julkaistu: 14.3.2017

Milloin viimeksi pyysit hammaslääkäriä kurkistamaan suuhusi? Hyvällä hampaidenhoidolla ja säännöllisillä hammaslääkärin tarkastuksilla on merkittävä rooli koko yleisterveyden hoidossa.

Suun terveys on osa ihmisen kokonaisterveyttä

Valitettavan moni laiminlyö hampaiden hoitoa. Usein ajatellaan, että hampaiden reiättömyys takaa suun terveyden, mutta suun terveyteen vaikuttavat hampaiston lisäksi muutkin asiat. Suun terveys muodostuu purentaelimen, suun limakalvojen sekä hampaiden ja niiden kiinnityskudosten terveydestä. Erityisesti hammasta ympäröivän kudoksen hoito unohdetaan usein. Kudoksella on kuitenkin tärkeä rooli: se kiinnittää hampaan leukaluuhun ja suojelee hammasta.

Elintavoilla ja hyvällä suuhygienialla on suuri merkitys suun limakalvojen ja kiinnityskudosten terveyteen. Puutteellisesti hoidetussa suussa plakin muodostuminen hampaiden pinnalle lisääntyy, ja se taas lisää hammaskiveä. Hammaskivi ja plakki yhdessä aiheuttavat ientulehduksia. Jos ientulehduksia ei hoideta ajoissa tila voi edetä laajemmaksi tulehdussairaudeksi, jonka seurauksena hampaiden kiinnityskudos voi vaurioitua ja hampaat alkavat liikkua. Kiinnityskudosten sairaudet ovat yleisiä erityisesti tupakoitsijoilla.

Hyvä kotihoito on suun terveyden perusta

Kaikista tärkein tekijä suun terveyden ylläpidossa on säännöllinen kotihoito ja hyvän suuhygienian ylläpitäminen. Hampaat harjataan mahdollisimman pehmeällä harjalla ja fluoripitoisella hammastahnalla kaksi kertaa päivässä. Sähköhammasharja poistaa plakkia tehokkaammin kuin tavallinen harja, joten sen käyttöä suositellaan. Hampaiden välit puhdistetaan huolella, hammastikut, -lanka ja hammasväliharja ovat siinä oivia apuvälineitä.

Terveellinen ravinto, säännölliset ateria-ajat ja parin tunnin tauot ruokailujen välissä antavat syljen mineraaleille aikaa uudistaa hampaan pinnan suojaa. Ksylitolia sisältäviä tuotteita voi käyttää ruokailujen jälkeen katkaisemaan happohyökkäyksiä, jotka pehmentävät hampaan pintaa ja altistavat niitä reikiintymiselle. Purkkaa ei kannata kuitenkaan jauhaa loputtomiin – ksylitolin hampaita suojaava vaikutus käynnistyy jo viidessä minuutissa.

Suun ja koko terveyden kannalta paras janojuoma on vesi. Sokerilla maustetut juomat aiheuttavat turhia happohyökkäyksiä suussa, se taas altistaa reikiintymiselle.

Hammaslääkäriin vuosittain

Vaikka suu ei oireilisikaan, hammaslääkärin vastaanotolla kannattaa vierailla säännöllisesti. Tarkastukset ennaltaehkäisevät suun terveyden ongelmia, ja mahdollisia sairauksia havaittaessa hoito on aina helpompaa – ja myös edullisempaa – mitä aiemmin ongelma on löydetty.

Vastaanotolla hammaslääkäri tutkii jokaisen suun terveyden osa-alueen huolellisesti, myös säännöllisiä röntgenkuvia suositellaan, sillä oireetonta hammastulehdusta ei voi itse huomata. Hoitamattomat tulehdukset leviävät suusta verenkierron mukana muualle elimistöön. Tutkimuksissa on myös todettu, että hampaiden kiinnityskudosten tulehdus altistaa sydänkohtauksille.

Säännöllisten hammaslääkärin tarkastusten tiheys riippuu suun terveydentilasta, lääkityksestä, iästä, elintavoista ja yleisestä terveydentilasta. Suositeltava tarkastusväli on 1–3 vuotta, mutta lääkäri arvioi aina tilanteen yksilöllisesti tarkastuksen yhteydessä.

Milloin sinä kävit viimeksi hammaslääkärissä? Varaa aika hammastarkastukseen

CEREC-täytteet ja -kruunut ovat hammashoidon nykypäivää

Blogi Julkaistu: 2.2.2017
CEREC-on-hammashoidon-nykypäivää

Laajalti vaurioituneiden hampaiden hoidossa päästään parhaisiin tuloksiin käyttämällä keraamisia paikkoja, hammaskruunuja ja implantteja. Käyttämämme nykyaikainen CEREC-laitteisto mahdollistaa keraamisten kruunujen ja täytteiden rakentamisen yhden vastaanottokäynnin aikana.  CEREC-valmisteiset täytteet ovat potilaalle mukavampi ja myös edullisempi vaihtoehto kuin hammaslaboratoriossa valmistetut perinteiset keraamiset täytteet ja kruunut.

Mikä CEREC?

Parhaat materiaalit kestävien ja esteettisten hammastäytteiden toteuttamiseen ovat lasi- ja zirkoniakeramia. Ne ovat kovia ja kestäviä materiaaleja, jotka eivät allergisoi kuten metalli. Amelodentissä käytetään keraamisten täytteiden tekemiseen CAD-CAM –tekniikkaa hyödyntävää CEREC-laitteistoa. CEREC on saksalaisen Sironan yli 30 vuoden tuotekehityksen tulos ja edustaa alan uusinta ja parasta tekniikkaa. Sirona onkin koko hammaslääketieteen digitalisaation suunnannäyttäjä.

Katso video CEREC-laitteistosta (eng.)

Paikat, hammaskruunut, implantit ja hammassillat

CERECin avulla voidaan hoitaa hammasvaurioita aina pienistä täytteistä laajoihin purennan korjauksiin.

Pienten CEREC-täytteiden avulla voidaan korjata hampaan väriä, asentoa tai lohkeamia. CEREC-kruunulla voidaan vahvistaa juurihoidettua hammasta ja kohentaa sen ulkonäköä. Kruunu myös suojaa ympäröiviä hampaita reikiintymiseltä. CERECillä valmistettu hammaskruunu on pitkäikäinen ratkaisu juurihoidetulle tai useaan kertaan paikatulle hampaalle ja mikä parasta, se istuu täydellisesti omaan purentaan.

Jos myös hampaan juuri on vaurioitunut, koko hammas voidaan korvata leukaluuhun kiinnitettävällä keinojuurellisella kruunulla eli implantilla tai ympäröiviin hampaisiin sementoitavalla hammassillalla. Puuttuvat hampaat kannattaa ehdottomasti korvata, sillä vajaa hampaisto saattaa aiheuttaa purennan epätasapainoa ja ympäröivien hampaiden virheasentoja. Epätasapainoisella purennalla on vaikutusta koko purentaelimen hyvinvointiin ja sitä kautta myös yleisterveyteen.

CERECIN käyttökohteet

  1. Pienet, yhden tai kahden pinnan täytteet
  2. Laminaatit hampaiden värjäytymien ja pienten siirtymien esteettiseen korjaamiseen
  3. Hammaskruunut juurihoidetuille hampaille
  4. Implanttikruunujen kruunuosat
  5. Hammassillat

Cerec-täytteiden valmistaminen

CEREC-täytteen valmistaminen alkaa Omnicam 3D-suukameralla otettavasta optisesta jäljennöksestä. Optinen kuvantaminen on potilaalle miellyttävää, eikä monille yökkäysreaktioita aiheuttavia muotin avulla tehtäviä hammasjäljennöksiä tarvitse ottaa.

Hammaslääkäri suunnittelee tietokoneohjelman avulla optiseen jäljennökseen sopivan kolmiulotteisen mallin, joka jyrsitään vastaanotolla keraamisesta blokista. Erillisiä hammaslaboratoriokäyntejä ei tarvita. Hammaslääkäri viimeistelee muodon käsin ja kiinnittää sen sementoimalla.

Kestävin ja potilaalle miellyttävin vaihtoehto

Potilaamme kiittelevät CERECillä toteutettuja hammasrestauraatioita, jotka valmistuvat yhden vastaanottokäynnin aikana. Hampaat ovat toimintakunnossa heti toimenpiteen jälkeen, ja CEREC-laitteen avulla valmistettu täyte on aina oman hampaan värinen ja tuntuu samalta kuin oma hammas. Muovisiin hammastäytteisiin verrattuna lopputulos on huomattavasti kestävämpi ja pitkäikäisempi ratkaisu, eikä epämukavia väliaikaispaikkoja tarvita.

Keraaminen materiaali muistuttaa eniten hampaan omaa kiillettä, eikä siitä liukene ajan mittaan aineita kuten esimerkiksi amalgaamista. Keraamisille materiaaleille ei voi allergisoitua, eivätkä ne myöskään kellastu ajan kuluessa tai kerää plakkia kuten muovi. Keramia soveltuu muovia paremmin myös suurikokoisten paikkojen valmistamiseen. Keraamisten täytteiden saumat saadaan todella tiiviiksi, mikä estää bakteerien pääsyn korjatun hampaan sisään ja pienentää reiän uusiutumisen riskiä.

CEREC-täytteiden edut

  • nopea valmistus
  • pitkäikäinen ja kestävä
  • luonnollisen näköinen ja tuntuinen
  • edullisempi kuin hammaslaboratoriossa valmistettavat vaihtoehdot

 

Onko sinulla korjausta vaativia vaurioituneita hampaita? Varaa aika hammaslääkärin vastaanotolle ja hoida hymysi kuntoon!

Blogi

Ajankohtaista Julkaistu: 8.12.2016

Digitaalinen implantointi, mitä se on?

Hammaslääketiede on muuttunut digitaalisten tekniikoiden ansiosta. Perinteiset käsin tehtävät kipsimallit ja suunnittelut pystytään nykyisin tekemään monelta osin tietokoneella. Digitaalinen implantointi
Lue Lisää

Tiedätkö mitä suussasi tapahtuu öisin? Asiaa hampaiden narskuttelusta

Bruksismi on yleinen vaiva, jonka hoitamatta jättäminen voi vahingoittaa hampaita. Bruksismin vaikeusaste ja esiintymistapa vaihtelevat. Joillakin se ilmenee hampaiden yhteenpuremisena,
Lue Lisää

Suun terveydellä on suuri merkitys koko kehon hyvinvointiin

Milloin viimeksi pyysit hammaslääkäriä kurkistamaan suuhusi? Hyvällä hampaidenhoidolla ja säännöllisillä hammaslääkärin tarkastuksilla on merkittävä rooli koko yleisterveyden hoidossa. Suun terveys
Lue Lisää
CEREC-on-hammashoidon-nykypäivää

CEREC-täytteet ja -kruunut ovat hammashoidon nykypäivää

Laajalti vaurioituneiden hampaiden hoidossa päästään parhaisiin tuloksiin käyttämällä keraamisia paikkoja, hammaskruunuja ja implantteja. Käyttämämme nykyaikainen CEREC-laitteisto mahdollistaa keraamisten kruunujen ja
Lue Lisää