CEREC-täytteet ja -kruunut ovat hammashoidon nykypäivää

Blogi Julkaistu: 2.2.2017
CEREC-on-hammashoidon-nykypäivää

Laajalti vaurioituneiden hampaiden hoidossa päästään parhaisiin tuloksiin käyttämällä keraamisia paikkoja, hammaskruunuja ja implantteja. Käyttämämme nykyaikainen CEREC-laitteisto mahdollistaa keraamisten kruunujen ja täytteiden rakentamisen yhden vastaanottokäynnin aikana.  CEREC-valmisteiset täytteet ovat potilaalle mukavampi ja myös edullisempi vaihtoehto kuin hammaslaboratoriossa valmistetut perinteiset keraamiset täytteet ja kruunut.

Mikä CEREC?

Parhaat materiaalit kestävien ja esteettisten hammastäytteiden toteuttamiseen ovat lasi- ja zirkoniakeramia. Ne ovat kovia ja kestäviä materiaaleja, jotka eivät allergisoi kuten metalli. Amelodentissä käytetään keraamisten täytteiden tekemiseen CAD-CAM –tekniikkaa hyödyntävää CEREC-laitteistoa. CEREC on saksalaisen Sironan yli 30 vuoden tuotekehityksen tulos ja edustaa alan uusinta ja parasta tekniikkaa. Sirona onkin koko hammaslääketieteen digitalisaation suunnannäyttäjä.

Katso video CEREC-laitteistosta (eng.)

Paikat, hammaskruunut, implantit ja hammassillat

CERECin avulla voidaan hoitaa hammasvaurioita aina pienistä täytteistä laajoihin purennan korjauksiin.

Pienten CEREC-täytteiden avulla voidaan korjata hampaan väriä, asentoa tai lohkeamia. CEREC-kruunulla voidaan vahvistaa juurihoidettua hammasta ja kohentaa sen ulkonäköä. Kruunu myös suojaa ympäröiviä hampaita reikiintymiseltä. CERECillä valmistettu hammaskruunu on pitkäikäinen ratkaisu juurihoidetulle tai useaan kertaan paikatulle hampaalle ja mikä parasta, se istuu täydellisesti omaan purentaan.

Jos myös hampaan juuri on vaurioitunut, koko hammas voidaan korvata leukaluuhun kiinnitettävällä keinojuurellisella kruunulla eli implantilla tai ympäröiviin hampaisiin sementoitavalla hammassillalla. Puuttuvat hampaat kannattaa ehdottomasti korvata, sillä vajaa hampaisto saattaa aiheuttaa purennan epätasapainoa ja ympäröivien hampaiden virheasentoja. Epätasapainoisella purennalla on vaikutusta koko purentaelimen hyvinvointiin ja sitä kautta myös yleisterveyteen.

CERECIN käyttökohteet

  1. Pienet, yhden tai kahden pinnan täytteet
  2. Laminaatit hampaiden värjäytymien ja pienten siirtymien esteettiseen korjaamiseen
  3. Hammaskruunut juurihoidetuille hampaille
  4. Implanttikruunujen kruunuosat
  5. Hammassillat

Cerec-täytteiden valmistaminen

CEREC-täytteen valmistaminen alkaa Omnicam 3D-suukameralla otettavasta optisesta jäljennöksestä. Optinen kuvantaminen on potilaalle miellyttävää, eikä monille yökkäysreaktioita aiheuttavia muotin avulla tehtäviä hammasjäljennöksiä tarvitse ottaa.

Hammaslääkäri suunnittelee tietokoneohjelman avulla optiseen jäljennökseen sopivan kolmiulotteisen mallin, joka jyrsitään vastaanotolla keraamisesta blokista. Erillisiä hammaslaboratoriokäyntejä ei tarvita. Hammaslääkäri viimeistelee muodon käsin ja kiinnittää sen sementoimalla.

Kestävin ja potilaalle miellyttävin vaihtoehto

Potilaamme kiittelevät CERECillä toteutettuja hammasrestauraatioita, jotka valmistuvat yhden vastaanottokäynnin aikana. Hampaat ovat toimintakunnossa heti toimenpiteen jälkeen, ja CEREC-laitteen avulla valmistettu täyte on aina oman hampaan värinen ja tuntuu samalta kuin oma hammas. Muovisiin hammastäytteisiin verrattuna lopputulos on huomattavasti kestävämpi ja pitkäikäisempi ratkaisu, eikä epämukavia väliaikaispaikkoja tarvita.

Keraaminen materiaali muistuttaa eniten hampaan omaa kiillettä, eikä siitä liukene ajan mittaan aineita kuten esimerkiksi amalgaamista. Keraamisille materiaaleille ei voi allergisoitua, eivätkä ne myöskään kellastu ajan kuluessa tai kerää plakkia kuten muovi. Keramia soveltuu muovia paremmin myös suurikokoisten paikkojen valmistamiseen. Keraamisten täytteiden saumat saadaan todella tiiviiksi, mikä estää bakteerien pääsyn korjatun hampaan sisään ja pienentää reiän uusiutumisen riskiä.

CEREC-täytteiden edut

  • nopea valmistus
  • pitkäikäinen ja kestävä
  • luonnollisen näköinen ja tuntuinen
  • edullisempi kuin hammaslaboratoriossa valmistettavat vaihtoehdot

 

Onko sinulla korjausta vaativia vaurioituneita hampaita? Varaa aika hammaslääkärin vastaanotolle ja hoida hymysi kuntoon!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone