Tiedätkö mitä suussasi tapahtuu öisin? Asiaa hampaiden narskuttelusta

Blogi Julkaistu: 6.5.2018

Bruksismi on yleinen vaiva, jonka hoitamatta jättäminen voi vahingoittaa hampaita.

Bruksismin vaikeusaste ja esiintymistapa vaihtelevat. Joillakin se ilmenee hampaiden yhteenpuremisena, mutta useimmiten siihen liittyy leuan liikettä, jolloin hampaat hankaavat toisiaan vastaan. Kyseessä on varsin yleinen vaiva ja tiedetään, että esimerkiksi stressi ja kiireet pahentavat usein oireita.

Usein hoitoon hakeudutaan purentalihasoireiden vuoksi tai leukanivelen oireiden ilmaantuessa. Leukanivelen oireet voivat myös sekoittua korvakipuun ja toisinaan potilaat hakeutuvatkin ensin korvalääkärin vastaanotolle. Tämä kuvastaa sitä, että moni ei edes tiedä kärsivänsä bruksismista. Purentaelinten toimintahäiriöihin erikoistunut hammaslääkäri osaa kuitenkin nopeasti tunnistaa bruksismin oireuden perusteella. Tutkimuksen perusteella kartoitetaan tilanne ja käydään läpi mahdollisesti tarvittavat toimenpiteet.

Purentakisko avuksi

Bruksismi rasittaa hampaita, purentalihaksia ja leukaniveliä. Yleisimpiä oireita ovat purentalihasten aristus- ja kiputilat, jotka voivat säteillä myös niska- ja hartia-alueen lihaksiin. Muita tyypillisiä oireita ovat hammassärky, päänsärky, leuan naksuminen sekä korvakipu. Bruksismi aiheuttaa hampaiden purupintojen kulumista sekä hampaiden ja paikkojen lohkeamisia. Myös unen laatu ja määrä kärsivät pitkittyneestä yöllisestä bruksauksesta.

Oireita helpottamaan ja hampaiston suojaksi valmistetaan akryylinen purentakisko hammaslääkärin vastaanotolla. Purentakisko ehkäisee hampaiden kulumista ja tarjoaa tasapainoiset kontaktit hampaisiin. Sen käyttö voi vaatia aluksi pientä totuttelua, mutta käyttöön tottuu kuitenkin lähes poikkeuksetta hyvin lyhyessä ajassa.

Vastaanotoltamme löydät asiantuntijan myös tähän vaivaan. Tervetuloa protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Seppo Pesolan vastaanotolle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone